Een waterpomp: wat is het en waarom is het zo handig?

Heel simpel gezegd is een waterpomp een apparaatje waarmee je door middel van druk water kunt verplaatsen van de ene naar de andere plaats. Even goed kun je spreken van water aan- of afvoeren. In veel huishoudens zal blijken dat een waterpomp lang niet elke dag wordt gebruikt, maar als de nood aan de man is zul je blij zijn als je er eentje hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een plotselinge overstroming. Nee, zo’n overstroming kan echt niet alleen gebeuren door een dijkdoorbraak of extreme regenval. Er kan ook een leiding knappen in huis met alle gevolgen van dien. Met een waterpomp houd je dan de schade zo beperkt mogelijk, in die zin dat je het water kunt oppompen en buiten of boven de wc-pot laat leegstromen.

waterpomp

Welke waterpompen bestaan er zoal?

Wanneer je aanklopt bij een deskundige winkel in gereedschappen dan zal waarschijnlijk blijken dat zij meerdere waterpompen in hun collectie hebben. De volgende varianten zijn het meest bekend:

  • Dompelpompen: deze zijn geschikt in situaties zoals hierboven beschreven.
  • Hydrofoorpompen: ideaal als je de waterdruk in leidingen of buizen wenst te verhogen.
  • Besproeiingspompen, ook wel beregeningspompen genoemd: onmisbaar voor iedereen die waarde hecht aan het goed onderhouden van de tuin, zeker als je er planten hebt die altijd genoeg water nodig hebben.

Voor welke waterpomp je ook kiest, houd altijd rekening met de capaciteit die je exemplaar biedt. Vooral de doorvoercapaciteit is relevant. Dit zegt namelijk welke hoeveelheid water een pomp kan oppompen in een zekere hoeveelheid tijd.

waterpomp