Wat je moet weten als je gaat graven in de achtertuin

Wanneer je tuin toe is aan wat nieuws, kun je een hovenier inschakelen om een mooi tuinontwerp te maken. Misschien wil je meer ruimte voor het opbergen van je tuingereedschap of een plek waar je kunt genieten van schaduw in de zomer. Heb je een ruime achtertuin en houd je van een baantje trekken in het zwembad? Dan kun je ook een zwembad in je tuin laten plaatsen. Of misschien ben je meer van de wellness en vind je een spa, hottub of sauna in de tuin een geweldig idee. Wat jouw wensen ook zijn, de hovenier neemt dit mee in zijn ontwerp. Waar je wel rekening mee dient te houden, is dat je in je tuin zult moeten graven en daar zijn enkele voorwaarden aan verbonden.

KLIC-Melding

Wanneer je gaat graven met een graafmachine, ben je verplicht een KLIC-melding te doen. Bij deze melding ontvang je informatie rondom jouw graafgebeid. In deze informatie staat beschreven waar leidingen en kabels onder de grond liggen. De KLIC dien je altijd te controleren. Dat kun je zelf doen door middel van proefsleuven te graven, maar je kunt ook een gespecialiseerd bedrijf inschakelen wanneer je de ligging van de kabels en leidingen tot in detail in kaart wilt brengen. Zij doen zit door middel van een detectieonderzoek. Vind je onjuistheden in de informatie die je ontvangen hebt bij de KLIC-melding? Dan dien je deze te melden bij het Kadaster. 

Graafschade voorkomen

De verplichte KLIC-melding is in het leven geroepen om graafschade bij de bouw te voorkomen. Met invoering van de WIBON (voorheen WION) is iedereen die gaat graven met een graafmachine verplicht deze melding te doen. De netbeheerder of kabeleigenaar is verplicht om zijn informatie zo nauwkeurig mogelijk (tot op 1 meter) in kaart te brengen. Afwijkingen aan deze informatie (na controle van de KLIC) dien je daarom door te geven bij het Kadaster. Zij brengen de beheerder op de hoogte en deze dient zijn informatie aan te passen. Al deze regels zijn dus ingevoerd om graafschade te voorkomen. Je wilt immers niet op een kabel stuiten en daardoor de hele buurt zonder stroom te laten zitten.

En… graven maar!

Alles gecontroleerd? Geen kabels of leidingen onder de grond gevonden bij je controle? Dan kun je aan de slag. Laat dat zwembad maar komen! Vergeet niet dat de informatie die je ontvangen hebt bij de KLIC-melding altijd op de werkplaats aanwezig moet zijn. Bij controle moet je kunnen laten zien dat jij nagegaan bent of het graven veilig en verantwoord kan. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *