Ga eens naar buiten en kijk eens om je heen. Alle gebouwen die gebouwd zijn, zijn ontstaan door architectuur. Architectuur is een combinatie van kunst en wetenschap en staat in het teken van het ontwerpen van gebouwde omgeving. Voordat gebouwen dus worden gebouwd, worden deze ontworpen door een architect zoals Van den Berg Architecten

Ontstaan architectuur

Vroeger werd architectuur genoemd als bouwkunst. Wanneer bouwkunst precies is ontstaan, is niet te zeggen. Architectuur begint namelijk al bij het bouwen van onderdak, dat al in de tijden van jagers en verzamelaars is ontstaan. Denk ook aan de bouw van hunebedden of de bouwvormen in de Grieks/Romeinse tijd. Momenteel gaat architectuur verder dan alleen het opzetten van gebouwen. Nu worden de creatiefste vormen en materialen gebruikt en wordt er eerst een uitgebreid plan en ontwerp gecreëerd.

Soorten architecten

Voor elk soort gebouw kan er een architect worden gevonden die specifiek daarin gespecialiseerd is. Dit heeft echter ook te maken met de functionaliteit van het gebouw. Er zit namelijk verschil in de denkwijze van een architect voor de zorg en een architect voor een kantoorpand. Een architect in de zorg zal beter nadenken over de efficiëntie van patiënten en medewerkers, terwijl een architect voor kantoorpanden zich zal richten op productiviteit en uitstraling. Daarnaast zijn er ook architecten voor scholen, winkels, theaters en overige gebouwen. 

Bijzondere gebouwen Nederland

In Nederland staan er een aantal gebouwen die ontworpen zijn door een architect met een enorm creatief brein. Een paar voorbeelden van bijzondere gebouwen in Nederland:

  • Sanatorium Zonnestraal (Hilversum);
  • Radio Kootwijk Zendstation;
  • Aan de Stegge Gebouw (Goor);
  • Scheepvaartmuseum (Amsterdam).