Wanneer neem je houten jaloezieen en wanneer neem je horren?

Binnenzonwering biedt privacy en decoratie voor alle soorten ramen. Jaloezieën zijn verkrijgbaar in vele varianten: Venetiaans, Romeins, rolgordijnen en Japans, om er maar een paar te noemen. Of misschien ben je net op zoek naar een hor? Onze gids en productvergelijking helpen je bij het kiezen van je binnenzonwering.

Waarom kiezen voor jaloezieën?

In de afgelopen jaren is het enorme aanbod aan jaloezieën dat beschikbaar is – en de technologie erachter – zo ver ontwikkeld dat je kunt zeggen dat er echt een is die bij elk raam past. Naast het uitzicht, fungeren binnenzonwering ook als een hitteschild. Om de perfecte jaloezie te kiezen, waarbij stijl en gemak worden gecombineerd, stel je je eerst deze twee vragen:

1. Welk type raam bedek ik?

2. Waarom wil ik het raam bedekken?

Het spreekt voor zich dat je geen vouwgordijnen op een erker kunt plaatsen, maar een met verticale lamellen of Japanse panelen zal een genoegen zijn. Aan de andere kant zijn op een draai-kiepraam of een glazen deur jaloezieën of rolluiken beide haalbare opties. Over het algemeen leent elke jaloezie zich bijzonder goed voor een bepaald type raam.

Jaloezieën: welke verschillende materialen zijn er?

Er wordt een breed scala aan materialen gebruikt in jaloezieën, waardoor je een verscheidenheid aan opties hebt om aan je eisen te voldoen.

Houten jaloezieen

Houten jaloezieen zijn zelfs verkrijgbaar, waardoor je leefruimte een exotisch tintje krijgt. Houten jaloezieën bieden een ongeëvenaard verduisteringsvermogen en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Schoonmaken is eenvoudig (microvezeldoek) en er zijn ook diverse accessoires verkrijgbaar.

Horren

Een hor, zoals de naam al doet vermoeden, is ontworpen om de muggen op afstand te houden in de hitte van de zomer. Met dit doel voor ogen is het aanbod aan formaten natuurlijk iets beperkter – jaloezieën vormen geen belemmering voor vliegende insecten. Als zodanig zijn horren meestal qua vorm vergelijkbaar met het rolgordijn.

Voile (licht katoen of katoenmix)

Dit materiaal is verkrijgbaar in de formaten Romeinse, verticale lamellen, roller, Venetiaanse, geplooide en Japanse jaloezieën. Dus eigenlijk elk type dat er is. De dichtheid en vezelsamenstelling van een bepaald voile-weefsel zijn belangrijke factoren bij het bepalen van het gebruik ervan. Houd bij het kiezen rekening met black-outkracht en het filtervermogen van licht.

Kleding stof

Andere stoffen komen ook voor in alle soorten jaloezieën. De stof is over het algemeen gemakkelijk schoon te maken – gewoon met water of een microvezeldoek. Sommige stoffen jaloezieën kunnen zelfs onder de douche worden afgespoeld. Zwaardere stof is ook erg praktisch, waardoor ongewenste zichten worden verdoezeld en het licht volledig wordt geblokkeerd.

Hoe een jaloezie installeren?

De overgrote meerderheid van de jaloezieën wordt eenvoudig aan de muur of het plafond geschroefd, waardoor er geen afstand overblijft tussen dit oppervlak en de jaloezie. Sommige jaloezieën worden echter op een specifieke afstand van het raam geïnstalleerd – handig als je ruimte tussen de twee wilt behouden, bijvoorbeeld om de luchtvochtigheid in een slecht geventileerde badkamer te beheersen.

Speciale tips voor het installeren van jaloezieën

Wandmontage

De schroeven moeten samen met de blinde fittingen worden meegeleverd, maar je moet je pluggen zelf kiezen. Meestal worden jaloezieën geleverd met een beugelsysteem waarmee je de panelen min of meer dicht bij het raam kunt plaatsen. Zo voorkom je een bult waar de raamkruk uitsteekt.

Plafondmontage

Hetzelfde als bij wandmontage, behalve dat je je geen zorgen hoeft te maken over speciale afstandshouders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *