Waar moet je aan denken als je van gas af wilt stappen?

Steeds meer huishoudens kiezen ervoor om niet meer zoveel gebruik te maken van gas. Het eerste wat er dan voor veel huishoudens verandert, is het koken op inductie. Over het algemeen tref je tegenwoordig bij nieuwbouwwoningen sowieso al een inductiekookplaat. Er zijn echter wel een aantal aandachtspunten als je de overstap van gas naar inductie gaat maken. Wil je hier meer over weten? Blijf dan vooral verder lezen voor meer informatie.  

De stroomaansluiting

Een inductiekookplaat moet kunnen werken. Daarvoor heb je een goede stroomaansluiting nodig, want een inductiekookplaat kan veel stroom gebruiken. De meterkast moet zoveel stroom aankunnen. Er zit een verschil in de hoeveelheid stroom die een inductiekookplaat verbruikt. Er zijn inductiekookplaten die niet zoveel stroom verbruiken. Dat betekent dat je het kan aansluiten in een stopcontact. Toch is het verstandig om ervoor te zorgen dat de inductiekookplaat wordt gekoppeld aan eigen groep in de meterkast. Maar kies je voor een inductiekookplaat die heel veel stroom verbruikt? Dan zal je toch echt een 3 fase aansluiting nodig hebben.

De pannen

Vergis je niet op het gebied van pannen. Een inductiekookplaat vereist namelijk andere pannen. Op gas koken is immers heel anders dan koken op een inductiekookplaat. De pannen moeten in ieder geval magnetisch zijn om te kunnen gebruiken. Je kan dit makkelijk controleren door een magneet tegen de onderkant van je pan te houden. Als de magneet er tegenaan blijft plakken, dan weet je dat je de pannen gerust kan gebruiken op de inductiekookplaat. Verder is het van belang dat de pan een vlakke onderkant moeten hebben. Is dit niet het geval? Dan is er een kans dat je beschadigingen aanbrengt op de inductiekookplaat. Het zou alleen wel een beetje zonde zijn als je krassen maakt op de nieuwe inductiekookplaat. Houd hier dus sowieso rekening mee.

De kosten

De overstap naar inductie kost uiteraard wel wat geld. Er moeten een aantal dingen gedaan worden voordat de inductiekookplaat kan worden aangesloten. Wat kost een inductiekookplaat aansluiten? De prijs wordt uiteindelijk bepaald door een aantal factoren. Je hebt de kosten voor het aansluiten zelf, maar ook voor een aansluitsnoer. Verder is de kans groot dat er een extra groep moet worden aangelegd in de stoppenkast om de inductiekookplaat te laten werken. Bij van gas naar inductie ombouwen komen kosten er dus zeker bij kijken. Het is belangrijk dat je hieraan denkt als je kiest voor de overstap naar inductie.

De voordelen

Misschien blijft er dan nog maar één vraag over. Waarom zou je dan precies de overstap naar inductie maken? Ten eerste is een inductiekookplaat veel makkelijk om schoon te maken. Het is namelijk een plat oppervlak en daar kan je snel een schoonmaakdoekje overheen halen als je klaar bent met koken. Ten tweede wordt een inductiekookplaat veel sneller warm. Dat betekent dat het koken echt een stuk sneller gaat en dat is natuurlijk hartstikke handig. Je bespaart op deze manier veel tijd. Het laatste voordeel is dat een inductiekookplaat veiliger is dan gas. Je hoeft je geen zorgen te maken over een mogelijk gaslek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *