Vanwege de hoge prijs denken veel mensen dat titanium grade 5 een zeldzaam metaal is, maar de waarheid is echter anders. Na aluminium, ijzer en magnesium is titanium het vierde meest voorkomende metaal , het is goed voor 0,62% van de aardkorst. In de ruwe vorm is titanium vrij voordelig, je kun titanium op maat ook kopen. Omdat het materiaal geïsoleerd moet worden wordt de prijs flink opgeschroefd, in 1791 werd het materiaal voor het eerst ontdekt door William Gregor van Groot Brittannië. Een Duitse scheikundige herontdekte het materiaal en vernoemde het naar de Griekse mythologische reuzen, pas in 1797 kwam men erachter dat de materialen hetzelfde waren.

Extraheren van titanium

In 1937 ontdekte William Kroll een efficiënte manier om titanium te extraheren, tot vandaag de dag wordt deze manier met kleine variaties nog steeds gebruikt. Het productieproces voor titanium op maat maakt het energie intensief, dit komt door de extreem hoge temperatuur die nodig is. Vaak is dit de oorzaak van de hoge productiekosten van het materiaal. Titanium staat bekend om zijn sterkte gewichtsverhouding, het is twee keer zo sterk als aluminium en weegt de helft minder als roestvrij staal. Het is ook corrosiebestendig waardoor het aantrekkelijk is om in verschillende industrieën te gebruiken.

Titanium Grade 5

Prijs van titanium

Titanium is kwa prijs ongeveer het dubbele van brons en vier keer duurder dan messing, het is niet verwonderlijk dat titanium op maat vrij kostbaar is. Het metaal wordt in verschillende industrieën gebruikt, zoals vliegtuigen, tanks, ruimtevaartuigen en raketten. Het grootste deel van het gewonnen titaniumerts wordt geraffineerd tot titaniumdioxide, dit wordt onder andere gebruikt in verf, tandpasta, zonnebrandmiddelen en plastic. Maar ook voor medische implantaten en in de autobranche wordt het materiaal gebruikt. Bijvoorbeeld een motor die van titanium is vervaardigd, je kunt je wel voorstellen dat dit een kostbaar proces is.