Heb je een goed werkend luchtkanaal aangelegd in je bedrijf, dan wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk in optimale staat blijft. Regelmatig onderhoud is daarbij essentieel. Maar ja, je kunt lastig met een sopje en schuurspons door het luchtkanaal kruipen om deze schoon te maken. Wat je wel kan doen, wordt in dit artikel uitgelegd door Spirototaal.

Waarom je luchtkanaal onderhouden?

Een luchtkanaal bestaat meestal uit spirobuizen en spirohulpstukken. Deze zijn gemaakt van gegalvaniseerd staal. Als je denkt dat dit materiaal wel wat kan hebben, dan heb je helemaal gelijk. Wanneer er dagelijks damp en rook van allerlei samenstellingen doorheen komt, zullen vuildeeltjes zich uiteindelijk toch zich tegen de binnenwand van de luchtkanalen gaan hechten. Dit kan gezondheidsklachten en brandgevaar opleveren, iets waar de gezondheids- en arbeidsinspectie beter geen lucht van kunnen krijgen.

Periodiek onderhoud

Wanneer u daar de tijd en mankracht voor heeft, zou u zelf het onderhoud aan uw luchtkanaal kunnen plegen. Uw luchtkanaal is samengesteld uit verschillende delen, die aan elkaar zijn gemonteerd. U zou deze delen één voor één kunnen demonteren, grondig reinigen met industrieel schoonmaakmiddel en weer monteren. Laat u dit door uw werknemers doen, dan zult u zich waarschijnlijk niet populair maken. Het kan namelijk een behoorlijk smerige klus zijn en niet iedereen houdt ervan om op hoogte te werken. We raden daarom aan, het periodieke onderhoud van uw luchtkanaal uit handen te geven aan een expert. U bent er dan zeker van dat het juist en professioneel gebeurt. Bovendien krijgt u dan een officieel onderhoudsrapport voor de verzekering. 

Meer info

Heeft u vragen over het onderhouden van uw luchtkanaal, neem dan gerust contact op met Spirototaal: 024-2022197.