Sedummatten – de snelste weg naar een groen dak

Wat is een sedumdak?


Een sedumdak is ook wel bekend als een groen dak. Het is een dakbedekking die bestaat uit duizenden kleine vetplantjes. Deze taaie plantjes zijn heel erg weersbestendig – van zomerhitte tot ijskoude winters, het deert de planten niet. Een ander voordeel is dat deze vorm van dakbedekking ook isoleert: De laag planten en het substraat vormen een extra laag op het dak. Hierdoor wordt de ruimte eronder minder snel heet in de zomer, en koelt deze minder snel af in de winter. Dit isolerend vermogen geldt overigens niet alleen voor de temperatuur: het sedum zorgt ook voor een extra geluidsisolatie. Natuurlijk is het niet heel praktisch om al die plantjes één voor één te planten. Daarom wordt deze vorm van dakbedekking geleverd in de vorm van sedummatten.

Voordelen van sedummatten


Sedum kan geleverd worden op rollen van verschillende afmetingen. Hierdoor kan het snel en eenvoudig gelegd worden. Het proces kan vergeleken worden met het leggen van graszoden. Nadat de ondergrond voorbereid is, kunt u de matten uitrollen en bevochtigen. Omdat de plantjes al volgroeid zijn heeft u direct een mooi resultaat. Een ander voordeel van het gebruik van matten is de enorme keuze. Er zijn heel veel soorten sedum, in verschillende kleuren en hoogtes. Hierdoor is er altijd een soort te vinden die bij uw dak past. U kunt zo kiezen voor een strak geheel, of juist uw creativiteit loslaten en verschillende soorten en kleuren combineren in patronen.

Welke daken zijn geschikt?


Groene daken zijn voor allerlei gebouwen geschikt. Ze worden vaak toegepast bij schuren en garages, maar een sedumdak is ook zeer geschikt voor woningen, scholen, loodsen of bedrijfspanden. Sedum groeit prima op zowel platte als schuine daken. Ook zijn de sedum planten niet heel kieskeurig wat betreft zon of wind. Wel dient rekening gehouden te worden met de draagkracht van het dak. In sommige gevallen is een sedumdak zwaarder dan de originele dakbedekking. Meestal levert dit geen probleem op. Mocht u twijfelen, dan is het raadzaam om advies in te winnen bij een specialist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *