Je hebt er ongetwijfeld wel eens over gehoord: salmonella. Je kan het beste salmonella voorkomen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom geven we je in dit artikel een aantal tips over salmonella bestrijden en hoe je dit kan voorkomen.

Wat is salmonella?

Simpel gezegd: salmonella is een bacterie. Het vervelende van deze bacterie is dat er duizenden soorten zijn en dat ze zichzelf ook nog eens heel goed kunnen verbergen. Hoe ze dat doen? Ze passen zich aan aan de omgeving, of dat nou een mens of dier is. Het gevaar van deze bacterie is dat het een ziekteverwekker is. De ziekte die je van deze ongrijpbare bacterie krijgt heet salmonellose. Vaak merk je niet eens dat je deze ziekte hebt en kan je het allang hebben verspreid of overgedragen.

Hoe moet je salmonella bestrijden?

We maken hier een onderscheid in de twee bestrijdingsmethodes. Dat hangt namelijk af waar de bacterie zich heeft ontwikkelt. Wil je salmonella bestrijden in de veehouderij? Maak dan gebruik van het systeem van Watter om effectief de bacterie te bestrijden. Het kan bij de dieren namelijk ook zo zijn dat ze geen verschijnselen hebben, maar er wel degelijk last van hebben. Daarnaast brengt deze bacterie hoge kosten met zich mee.

Salmonella bestrijden in de voedingsindustrie ligt net even anders. Dat komt omdat de focus hierbij meer ligt op preventie in plaats van het bestrijden van de bacterie. Bij de preventie van salmonella in de voedingsindustrie is het belangrijk om naar de gehele keten te kijken en alles wat in de omgeving van het product tot besmetting kan leiden te ontsmetten. Niet alleen in het eigen bedrijf, maar ook bij leveranciers en in hun omgeving.

We hopen natuurlijk dat je nooit in aanraking komt met deze bacterie en vervelende ziekte. Mocht dat wel het geval zijn is het natuurlijk van belang om deze goed te bestrijden.