Met het juiste cilinderslot voor de deur van jouw woning, bedrijfspand of kajuit van de boot houd je inbrekers tegen. Je hebt hiervoor veel verschillende cilindersloten. Wij vertellen jou daarom wat een cilinderslot is, welke cilindersloten er zijn en welke jij nodig hebt.

Wat is een cilinderslot?

Een cilinderslot bestaat uit een slotcilinder en zorgt ervoor dat jouw deur op slot kan. In het slot zitten pinnen die gerangschikt zijn volgens een bepaald patroon en dus ervoor zorgen dat alleen de juiste sleutel past. Alleen als je de juiste sleutel in het slot steekt, gaan de pinnen aan de kant van het slot open. Cilindersloten zijn er in goedkopere en duurdere varianten, waarbij de duurdere varianten zwaarder tegen inbrekers beveiligd zijn. Verder is het slot gemakkelijk te vervangen, want je hoeft alleen de pinnen in het slot opnieuw te rangschikken en niet het gehele cilinderslot uit de deur te halen. Daarnaast zijn cilindersloten met een zware inbraakwering zeer voordelig, doordat inbrekers hierdoor niet zomaar in kunnen breken.

Hoe herken je dan een cilinderslot met zware inbraakwering? Hiervoor kijk je naar het aantal SKG sterren, wat op het slot staat. Een cilinderslot met SKG1 keurmerk zal 3 minuten bestand zijn tegen een inbraak en zal geplaatst moeten worden met een ander gelijkwaardig of sterker slot. Dit cilinderslot is namelijk niet zelfstandig inbraakwerend. Een cilinderslot met SKG 2 sterren kan wel zelfstandig geplaatst worden en is ook 3 minuten inbraakwerend. En een SKG3 cilinderslot is 5 minuten inbraakwerend en bestand tegen wel bijna alle inbraakmethodes, zelfs tegen kerntrekken, wat momenteel heel veel voorkomt in Nederland. 

Soorten cilindersloten

Er zijn dus cilindersloten met 1, 2 of 3 SKG sterren, maar er zijn ook diverse merken cilindersloten. Zo heb je bijvoorbeeld cilindersloten van M&C, Iseo, Nemef en Buva. Elk merk biedt weer andere cilindersloten. Zo heb je ze met een keersleutel en snijsleutel, waarbij een keersleutel als voordeel heeft dat hij op twee manieren in het slot gestoken kan worden en een keersleutel niet. Verder heb je een halve cilinder, knopcilinder en een standaard cilinderslot. Een halve cilinder heeft aan één kant een sleutelgat en aan de andere kant niets, ideaal voor kastdeuren of als bijzetslot. Een knopcilinder heeft aan één kant een knop en de andere kant (voor de buitenzijde van de deur) een sleutelgat. De standaard cilinder heeft aan beide kanten een sleutelgat.

Deze cilindersloten zijn er in diverse maten, afhankelijk van het vorig cilinderslot. Je meet dus het oude cilinderslot op en komt zo op een bepaalde afmeting, waardoor je weet welke cilinder je nodig hebt. De standaardmaat is 32/32 of 30/30, afhankelijk van het merk. Als laatste heb je nog gelijksluitende cilindersloten en cilindersloten met certificaat. Gelijksluitende cilindersloten zijn ideaal voor als je meerdere deuren in jouw woning met één en dezelfde sleutel wilt openen. Een cilinderslot met certificaat is ideaal voor als je even weg bent of op vakantie bent en je de sleutels aan iemand uitleent, zoals de buren of de schoonmaakster. Per merk en slot is het verschillend of je het certificaat erbij krijgt. Let hier daarom vooraf goed op.

Welk cilinderslot heb ik nodig?

Allereerst is het verstandig om voor de optimale inbraakwering een SKG 3 sterren slot te kiezen met kerntrekbeslag. Dit slot is namelijk ook bestand tegen kerntrekken, een gemakkelijk uit te voeren inbraakmethode. Het kerntrekbeslag schrikt inbrekers af, doordat zij dan zien dat het een zwaar beveiligd slot is. Verder dien je de juiste maat cilinder te kiezen. Hiervoor meet je vanuit het midden van het boutgat naar links en naar rechts. Op die manier heb je twee afmetingen, bijvoorbeeld 32/32 en kan je het juiste cilinderslot kiezen. 

Daarnaast kan je zelf het aantal sleutels kiezen dat je erbij wilt en het aantal cilindersloten. Wil je meerdere cilindersloten aanschaffen, dan kan je het beste kiezen voor gelijksluitende cilindersloten. Op die manier heb je het juiste cilinderslot. Bestel daarom nu jouw cilinderslot(en) voor een beter beveiligde woning!