Het onderhouden van je kettingzaag ketting is een must om deze optimaal te kunnen gebruiken. Dit is een duurzaam stuk gereedschap waar je heel lang mee kunt doen, mits de ketting goed onderhouden wordt. Als je de kettingzaag vaak gebruikt, wordt de kettingzaag ketting aan veel slijtage blootgesteld. Om de slijtage te remmen is het handig regelmatig onderhoud uit te voeren aan je kettingzaag. Een kettingzaag is immers al duur genoeg.

Zorg voor de juiste Kettingspanning

Het is van groot belang dat de spanning van de ketting goed is. Dit is het geval wanneer hij contact maakt met de onderkant van het zaagblad en wanneer deze nog makkelijk rond te draaien is. De juiste spanning voor de ketting is wanner deze precies in de groef tegen het blad aanligt. Dit bereik je door langzaam de kettingspanner aan te draaien. Voor je de ketting gaat spannen is het wel van belang dat deze afgekoeld is! Reden hiervoor is dat een warme ketting slapper is en met afkoelen in zijn originele staat zal terug keren.

kettingzaag ketting

Ketting insmeren

Door je zaag boven een stuk hout te houden en de motor op toeren te laten draaien kun je zien of je kettingsmering voldoende is. Zodra je op het hout een streepje olie ziet kun je rusig ademhalen en is jouw kettingsmering in orde. Het is belangrijk om de kettingolie van je kettingzaag regelmatig te controleren en bij te vullen. Zo voorkom je vroegtijdige slijtage!