Het wapenen van beton

Wapeningsnetten

Om betonconstructies stevig te maken maakt men gebruik van wapeningsnetten, je snapt dit een zeer belangrijk onderdeel is van de gehele constructie. Netten van betonstaal kunnen trekkrachten opnemen en zorgen voor de stevigheid binnen het geheel. Er zijn verschillende maten en vormen netten in op de markt, deze hebben allemaal hun eigen unieke eigenschappen en werking binnen een betonconstructie. Het is om te beginnen verstandig om na te gaan, wat de vorm moet zijn en welk formaat moet het net zijn. Betonnetten heb je namelijk in diverse afmetingen, maar ook de maaswijdtes kunnen van elkaar verschillen. Hoe het beton later belast gaat worden bepaald in veel gevallen het formaat en de grootte van het betonnet. Deze berekeningen kun je niet zelf maken, meestal moet er een constructeur aan te pas komen om een veilige berekening te kunnen maken.

Wapeningsnetten

Waarom een verzinkt betonnet?

In bepaalde gevallen wordt er gebruik gemaakt van verzinkte wapeningsnetten, de reden hiervan is vaak om roestvorming tegen te gaan. Door bepaalde invloeden van buitenaf kunnen betonnetten gaan roesten. Ga je bijvoorbeeld een marmeren vloer leggen op de betonvloer, bestaat de mogelijkheid dat de roestvorming door de vloer heen komt met als gevolg bruine vlekken in de vloer. Verzink je het betonnet dan voorkom je dat er roestvorming ontstaat wat door de vloer heen kan slaan. Tevens is een verzinkt net ook goed tegen betonrot. Om te bepalen welk formaat je moet hebben, is het van belang dat je goed op de hoogte bent van het totale oppervlak van de constructie. Weet je niet zeker wat je moet doen, laat dit dan over aan iemand die er verstand van heeft. Plaats je de verkeerde netten kun je niet meer terug, dan zal je voor een veilige vloer alles weer moeten slopen en opnieuw moeten beginnen.

Wapeningsnetten

Plaatsen van de wapeningsnetten

Het spreekt voor zich dat je de netten moet plaatsen waar het beton moet worden gestort. Om voldoende dekking te krijgen onder het net moeten de netten worden geplaatst op stelblokjes. Deze houden de netten van de vloer zodat er beton onder gestort kan worden. Bij het plaatsen van dubbele netten moeten er tussen de netten ook zogenaamde supportliggers worden geplaatst, dit om de ruimte te behouden tussen de twee netten. Na het plaatsen van deze soorten afstandhouders kan het betonstorten gebeuren. Tijdens het storten van het beton is het aan te raden goed op te letten dat de stelblokjes goed op zijn plaats blijven staan.