Ga niet zelf proberen te stucen

Ben je bezig je woning een make-over te geven of enige detail toe te voegen is het de normaalste zaak om zoveel mogelijk zelf te doen. Het is schitterend om te doe-het-zelven en een geweldige manier om geld uit te sparen. Je bent enthousiast en wilt wat nieuwe vaardigheden uitproberen, maar toch zijn er een aantal klussen die door professionals gedaan moeten worden. Door het juiste gebruik van gipsmortel en een goede voorbereiding kun je de waarde van je huis verhogen. Misschien gaat het maar om enkele vierkante meters en vind je het niet waard de klus uit handen te geven, om er naderhand achter te komen dat stucen echt een vak is.

Stukadoren is een kunst

Met gipsmortel kun je elke vorm, maat, kleur en structuur creëren. Vergelijk het pleisterwerk nooit als het aanbrengen van een gipsplaat, het vereist namelijk veel meer ervaring. Stukadoor is een beroep waarbij de creativiteit alle richtingen op kunnen. Bij elke stap worden esthetische keuzes gemaakt om het algehele uiterlijk bij het eindproduct tot zijn recht te laten komen. Dit is de reden om zelfs bij een kleine klus een vakman in te huren. Je bent dan verzekerd van iemand met ervaring die weet hoe die moet werken met het aanbrengen van sierpleister en de juiste finesse heeft met afwerken. Dit is wat je doe-het-zelven nooit voor elkaar zult krijgen.

Stucwerk is nooit saai

Je plafond stucen met gipsmortel is een geweldige weloverwogen keuze, omdat het veel meer esthetische opties biedt dan simpelweg een kale gipsplaat wit kalken met latex. Met stucen kan er diepte, vorm, grofheid en kleur worden aangebracht. Je wordt niet beperkt in creativiteit, wat je met verf alleen wel bent. Gips biedt heel veel opties en een goede stukadoor kan er dan ook van alles mee: Het maken van decoratieve plafond sierwerken, decoratieve ventilatieopeningen, bogen kolommen enzovoort. Met gipsmortel kun je elke vorm ontwerpen met ieder zijn eigen kenmerken. Perfect om je eigen details toe te voegen aan elk bouwkundig element.

Verdiep je een beetje in de basiskennis

Heb je een woning die in zijn geheel moet worden aangepakt, dan zul je waarschijnlijk niet met de eerste beste stukadoor in zee gaan. Maar, je wilt ook weten waar je over praat om zo een indicatie te krijgen wie de klus mag doen. Daarom is een klein beetje basiskennis niet weg om dan relevante vragen te kunnen stellen. Als je dan een vreemd onderbuikgevoel krijgt en denkt dat je met een beunhaas te maken hebt, ga dan niet verder in zee met hem. Goede stukadoors zijn zelden goedkoop, het is nu eenmaal een beroep wat veel voorbereiding vraagt.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *