Heb je een eigen magazijn? Dan komen hier veel dingen bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan spullen die je nodig hebt om het hele logistieke proces soepel te laten verlopen. Het is belangrijk dat je magazijn optimaal benut wordt, welke spullen kan je hiervoor het beste gebruiken? En hoe zorg je ervoor dat al je spullen makkelijk te vinden zijn? In deze blog leggen we je uit hoe je het beste jouw magazijn kan gebruiken en welke spullen hiervoor nodig zijn.

Duurzaam investeren

Wanneer je een magazijn hebt, dan heb je deze waarschijnlijk voor langere tijd. Het is daarom verstandig om te investeren in de juiste, duurzame spullen. Je wilt namelijk niet dat je proces verstoord wordt doordat er spullen stuk gaan of niet goed meer werken. Daarnaast is het voor je personeel fijn en motiverend om met goede spullen te kunnen werken. Denk bijvoorbeeld aan goede magazijnwagens en steekwagens. Hiermee kan je gemakkelijk spullen van a naar b brengen binnen jouw magazijn. Daarnaast is een palletwagen van belang om veel spullen in één keer naar een bepaalde plaats te brengen.

Indeling van je magazijn

Wanneer je een eigen magazijn hebt, dan wil deze natuurlijk zo praktisch mogelijk indelen om zoveel mogelijk ruimte te kunnen benutten. Het is daarom slim om de hoogte in te bouwen. Met goede stellingkasten kan je hoog bouwen, en wanneer dit te hoog wordt, dan is het handig om een vaste trap te installeren zodat je die heen en weer kan schuiven om zo hoog mogelijk te kunnen komen.

Daarnaast is het slim om de lange rijen maken met korte doorlooproutes. Hierdoor kan het magazijnpersoneel gemakkelijk short-cuts nemen om snel hun producten te zoeken en deze in te pakken/vervoeren.

Zorg voor de juiste systemen

Wanneer je bijvoorbeeld een webshop hebt, dan is het slim om een goed geautomatiseerd systeem te gebruiken. Wanneer er iets wordt besteld, dan is het van belang dat dit direct meegenomen wordt in de volgende lading. Met een geautomatiseerd webshopsysteem wordt de bestelling direct doorgezet naar het magazijn. Vervolgens kunnen hier de pakbon en de verzendsticker geprint worden en bij de bestelling worden gedaan. Zodra alle bestellingen zijn ingepakt en verwerkt, is het belangrijk dat het logistieke proces goed aansluit. Zorg er dus voor dat je goede afspraken maakt met de bezorgdienst die jouw pakketjes komt ophalen uit het magazijn. Vaak gebeurt dit ’s avonds, zodat jouw pakketje de volgende dag direct bezorgt kan worden aan de klant!