Balkonhek en de extra veiligheid

Een balkonhek heeft van de ene kant een esthetische functie en van de andere kant een veiligheidsfunctie. Het hekwerk moet sowieso passen bij de huisstijl of het bijhorend gebouw. Om eventuele ongelukken te vermijden, mag de veiligheid niet uit het oog worden verloren. Een goed balkonhek kan op maat worden gemaakt, afhankelijk van de persoonlijke wensen en eisen. Ervaren stielmannen kunnen je hierbij helpen om de balustrade te installeren volgens de gevraagde normen. Naast het nodige maatwerk kunnen balkonhekken en balustrades met de grootste precisie worden uitgevoerd waarbij de veiligheidsnormen worden gerespecteerd. Particulieren, ondernemingen, aannemersbedrijven tonen vooral heel veel belangstelling om een balkonhek maatgericht aan te schaffen.

 De veiligheidsregels van een balkonhek

Een trap, raam of balkon moet altijd bescherming bieden om mogelijke ongelukken te vermijden. Dit kan door middel van een balkonhek of een balustrade. De minimale hoogtes van relingen zijn dus wettelijk vastgelegd. Zo is er geen afscheiding nodig als het balkon slechts minder dan 1 meter hoog is. Met minimaal 1 meter en het maximum van 13 meter is een balkonhek van minimaal 1 meter nodig. Wanneer de hoogte groter is, dan is de minimum hoogte 1,20 meter. Bij een balkonverhoging is de balustrade verhoging dan ook een must om te plaatsen.

 Maak dat er geen opstap mogelijk is

Stel je deze nachtmerrie eens voor: ravottende kinderen klimmen over de reling. Kinderen kunnen immers de meest onverwachte ondoordachte stunts uithalen zonder het echte gevaar te beseffen. Om ongevallen met kinderen te vermijden en over een hekwerk balkon kunnen klimmen, is er dus een wetgeving balustrades voorzien. Die bepaalt dat er geen opstapmogelijkheid mag zijn. Als je op eigen initiatief toch een drempelverhoging hebt aangelegd, zal je goed moeten laten nakijken of de vereiste minimale hoogte wordt gehaald. Zowel naar de wetgever toe en ook voor de verzekering is het broodnodig alles te controleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *