3 Tips om je CV-ketel in topconditie te behouden

Een gezellig, warm huis is te danken aan CV-ketel: wanneer de jouwe goed functioneert, dan kan je er zeker van zijn dat je er de hele winter warmpjes bij kan zitten! Bovendien kan een CV-ketel die uitstekend wordt onderhouden ook financiële besparingen opleveren. Het is daarom belangrijk om wat extra aandacht besteden aan het waarborgen van de levensduur van je verwarmingsketel. We bespreken de meest essentiële aspecten in dit artikel. Lees dus snel verder!

Houd je aan de officiële onderhoud

Zowel voor particulieren als bedrijven is het van vitaal belang (en wettelijk verplicht!) om het centraal stooktoestel elke 2 jaar een onderhoudsbeurt te geven. Een erkende technicus naar keuze kan je hierbij helpen. Tijdens de keuring van de CV-ketel worden onderdelen zoals de gasmeter, de leidingen, de kranen en de rubbers gecontroleerd. Een technicus kan de CV-ketel beter afstemmen en ervoor zorgen dat je beter kan besparen op het energieverbruik.

Vergeet niet schoon te maken

Het is een feit dat een verwarmingsketel beter werkt als hij schoon is. Vuile boilers verliezen efficiëntie en kunnen de energierekening opdrijven. Bovendien kan een vuile ketel het huis ook kouder maken. Dit komt omdat de ketel het verwarmingssysteem minder goed kan onderhouden als het vuil is. Bij de schoonmaak is het belangrijk om de luchtroosters te controleren en er zeker van te zijn dat ze niet verstopt zijn.  Zorg er ook voor om te controleren op roet, wat kan betekenen dat er sprake is van een slechte verbranding.

Zorg voor de juiste werkdruk

Om de warmtewisselaar van de CV-ketel goed te laten functioneren, moet de normale werkdruk van de ketel tussen de 1,2 en 1,5 bar liggen (voor meer uitleg: kijk Retuben warmtewisselaar). Mocht de druk hoger zijn, dan kun je de druk verlagen door middel van enkele radiatoren door te laten spoelen. Is de druk te laag, dan kun je de kraan enigszins openen, zodat er meer water in het verwarmingscircuit terecht komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *